Bursa
Polenizării

Forum

Înapoi

Epoca de inflorire si factorii de atractivitate.

Marul infloreste primavara, cand, in general, timpul este mai stabilizat, cu zile mai frecvente. Florile albe-roz dispuse in inflorescente atragatoare, apar de obicei inaintea frunzelor sau concomitent cu acestea.

Dupa epoca de inflorire se diferentiaza soiuri timpurii, mijlocii si tarzii. Perioada de inflorire la un soi dureaza, in medie 8-9 zile, cu unele variatii determinate de evolutia temperaturii, si anume pe vreme rea se prelungeste, iar pe timp calduros si cu vant se scurteaza. Astfel ca, intr-o livada cu soiuri diferite ca epoca de inflorire, durata de polenizare este de 2-3 saptamani.

Recomandari pentru productie.

  • La infiintarea unei livezi de mar, trebuie sa se planteze cel putin doua soiuri inter-fertile si cu aceeasi epoca de inflorire, asigurandu-se totodata si familiile de albine necesare pentru transportul polenului de la un soi la altul, in vederea realizarii polenizarii incrucisate;
  • Pentru o livada de meri pe rod se recomanda 2-3 familii de albine/ha. Familiile de albine trebuie sa fie puternice, avand cel putin 4-6 rame cu puiet.
  • La stabilirea normei de polenizare a plantatiilor de mar se tine cont si de aspectele locale, precum: evolutia conditiilor meteorologice in perioada infloritului, conditiile de dezvoltare si activitate a insectelor polenizatoare salbatice din zona respectiva, puterea familiilor de albine destinate polenizarii;
  • In livezile in care exista concurenta florei spontane melifere, norma de familii de albine se mareste la 3-4 familii de albine/ha, astfel ca sa se asigure totusi o polenizare incrucisata saturata a pomilor. In orice caz, aprecierea trebuie sa fie efectuata in favoarea polenizarii, deoarece vizitarea repetata a florilor de catre albine prezinta o deosebita importanta pentru polenizare.
  • Modul de amplasare a stupilor.

    La polenizarea pomilor, stupii se aseaza in livada sau in apropierea livezii. Amplasamentul stupilor trebuie sa se faca astfel incat sa se asigure o cercetare uniforma si completa a tuturor pomilor. Cea mai recomandata metoda este ca stupii sa se aseze in grupuri mici, repartizati egal in toata livada, ceea ce face ca prezenta culegatoarelor pe pomi sa fie, in general, uniforma, iar polenizarea se efectueaza complet. In cazul stupilor grupati mai multi la un loc, la diferite distante intre ei, numarul albinelor pe pomi se diminueaza cu distanta si respectiv polenizarea este incompleta. Amplasarea stupilor intr-o parte sau la un capat al livezii face ca polenizarea pomilor sa fie neuniforma si incompleta, iar recolta de fructe sa se micsoreze treptat in raport cu distanta de la stupina.

    Bibliografie:

    Ion Cirnu, Gh. V. Roman, Ana Maria Roman - Sporirea productiei vegetale prin polenizarea cu ajutorul albinelor, Editura Ceres, Bucuresti, 1982.