Bursa
Polenizării

Forum

Înapoi

Recomandari generale legate de serviciul de polenizare platita

Ca orice afacere, polenizarea platita, pentru a avea succes, trebuie sa aduca beneficii ambelor parti implicate: fermieri si apicultori. Pentru acest motiv facem urmatoarele recomandari:

Fermierilor

1. Este util sa fiti bine informati asupra avantajelor si conditiilor optime in care se face polenizarea pentru culturile dumneavoastra. Cateva notiuni generale se regasesc si pe site-ul nostru, pentru fiecare planta in parte. Daca aveti intrebari specifice va rugam nu ezitati sa ne contactati si va vom trimite in cel mai scurt timp posibil raspunsuri competente din partea specialistilor cu care colaboram.

2. NU uitati ca si apicultorul are necesitatile sale si o buna colaborare cu el este cea reciproc avantajoasa. E recomandabil ca, in masura posibilitatilor sa il sprijiniti sub urmatoarele aspecte:

a. Punerea la dispozitie a unui tractor sau alt utilaj in situatia cand starea solului face dificila patrunderea vehicolului care transporta stupii in zona culturii dumneavoastra, in situatia de drum desfundat.

b. Aveti in vedere permiterea amplasarii stupilor in zone de preferinta aflate sub paza sau observatia personalului fermei dvs. si atribuirea de responsabilitati angajatilor dvs. si sub acest aspect, asigurarea, unde este nevoie si este posibil, de apa pentru adaparea albinelor.

3. Polenizarea la pomii fructiferi sau loturile semincere va aduce mari avantaje. Apicultorii, pe de alta parte, in aceste conditii obtin o productie de miere diminuata, de multe ori acesta lipseste in totalitate sau chiar poate sa duca la un oarecare declin al familiilor de albine. Este in avantajul dumneavoastra sa incheiati contracte pentru servicii de polenizare platita in aceste situatii, veti avea de castigat iar apicultorul trebuie recompensat pentru serviciul prestat.

4. Abordati o atitudine flexibila pentru situatiile specifice cand prezenta albinelor in cultura dvs nu mai este necesara, spre exemplu in caz de seceta cand perioada de polenizare se scurteaza. In aceasta situatie obligarea apicultorului sa ramana in continuare cu stupii in cultura, daca exista o prevedere contractuala asupra datei fixe a retragerii stupilor, nu v-ar aduce nici un avantaj dar ar prejudicia apicultorul in mod inutil.

5. Trebuie sa intelegeti ca albinele sunt fiinte vii care actioneaza conform unei logici proprii. Prin urmare nu se pot imputa apicultorului situatii in care albinele prefera alte culturi aflate in apropierea celei pentru care dumneavoastra incheiati un contract de polenizare. Apicultorul nu poate fi facut responsabil pentru orice situatie independenta de vointa sa in privinta polenizarii, singurele sale responsabilitati pot fi cele legate de amplasarea si mentinerea pe perioadele si la datele convenite a stupilor in apropierea culturii avute in vedere si asigurarea unei puteri minime a fiecarei familii si a unei puteri medii minime pe intreaga stupina. Numarul de colonii solicitate pentru o anumita suprafata este decis de dvs, fermierul iar plata se va face pe familie de albine, nu pe supratata de cultura.

Apicultorilor

1. Daca nu ati prestat inca servicii de polenizare platita este bine sa va interesati in amanunt despre conditiile de practicare a acesteia, avantaje si dezavantaje. Daca cunoasteti persoane care au aceasta experienta este recomandabil sa le consultati inainte de a demara acest demers. Oricum este util sa parcurgeti si informatia disponibila pe site-ul nostru pentru fiecare specie botanica in parte si sa urmariti mesajele postate pe forumul nostru.

2. NU uitati ca fermierul are necesitatile sale si o buna colaborare cu el este cea reciproc avantajoasa. E recomandabil sa tineti cont de urmatoarele aspecte :

a. Incercati sa fiti cat mai obiectiv in aprecierea familiilor de albine pe care le veti deplasa pentru polenizarea platita de fermier. Familiile slabe pentru polenizare nu duc la rezultate satisfacatoare, vor nemultumi fermierul, dand nastere la discutii si compromitand acest serviciu, in defavoarea dumneavoastra si a apiculturii in general.

b. Fiti intelegator cu clientul dumneavoastra, de cele mai multe ori fermierii nu au cunostinte aprofundate de apicultura. Explicati cu rabdare orice aspect pe care fermierul nu il intelege din apicultura desi poate sa vi se para notiuni elementare. Este interesul dumneavoastra sa dati informatii corecte si sa fiti convingator in ceea ce afirmati.

3. Manifestati oarecare flexibilitate in privinta datei la care ridicati stupii din cultura. Asa cum si fermierului i se solicita intelegerea pentru situatia in care polenizarea se termina inainte de data estimata initial (de exemplu in caz de seceta), la fel si dumneavoastra trebuie sa aveti intelegere pentru situatii de tipul conditiilor meteo nefavorabile zborului albinelor cand ar putea fi solicitata prelungirea perioadei de polenizare cu cateva zile.

4. Apicultura are nevoie de recunoasterea valorii extraordinare pe care o are in privinta polenizarii. Acasta recunoastere nu se poate obtine deodata si nici fara a convinge pe cel care beneficiaza de aceasta situatie. Prin urmare trebuie sa avem o atitudine rabdatoare si constructiva in acest sens, trebuie intai sa convingem si numai apoi sa pretindem iar aceasta se poate obtine numai prin calitate si seriozitate.